Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο και το 2ο Θερινό Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών που διοργανώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία στις αρχές Ιουλίου 2018. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου και του Θερινού Εργαστηρίου ήταν το Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (HELGRAMED) και το Σωματείο Επαγγελματιών Μεταξοτυπών Ελλάδος (Σ.Ε.Μ.Ε) με τη υποστήριξη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τόσο στο συνέδριο όσο και στο θερινό εργαστήριο έλαβαν μέρος περίπου 120 συμμετέχοντες ως εισηγητές επιστημονικών ανακοινώσεων, συμμετέχοντες στο συνέδριο, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι στα θερινά εργαστήρια, από ολόκληρο το φάσμα των γραφικών τεχνών, των εκτυπώσεων, της τυπογραφίας, της συσκευασίας και της μεταξοτυπίας. Το Πανελλήνιο Συνέδριο αποτέλεσε το πρώτο και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα στους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς και κλάδους που προαναφέρθηκαν, ενώ σε συνδυασμό με το 2ο θερινό εργαστήριο αποτέλεσε γεγονός εξαιρετικής σημασίας στα δρώμενα των συγκεκριμένων κλάδων, επιστημών και τεχνών. Περίπου 30 τεχνολόγοι γραφικών τεχνών, συμμετείχαν στην διοργάνωση και στην υλοποίηση, φέρνοντας σε πέρας ένα ιδιαίτερα δύσκολο και σύνθετο έργο με απόλυτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Την Κυριακή 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης λειτουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη με την παρουσία σημαντικών επισήμων και των συνέδρων.
Οι ομιλίες του Συνεδρίου περιέλαβαν μία ευρεία γκάμα θεμάτων στα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία των Εκτυπώσεων, της Συσκευασίας, της Ιστορίας της Τυπογραφίας και των Γραφικών Τεχνών – Μουσεία και Συλλογές, Τέχνης, θέματα Σχεδιασμού Έντυπου και Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας, τις Εξελίξεις και Καινοτομίες στη Συσκευασία, και θέματα Τεχνών και Τεχνολογίας στην Επικοινωνία και τις Γραφικές Τέχνες.
Το συνέδριο άνοιξε ο νεοεκλεγμένος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Την εισαγωγική ομιλία για τις καινοτομίες και εξελίξεις στις γραφικές τέχνες έκανε ο Αναστάσιος Πολίτης και χαιρέτησε η κ. Emma Tuddenham, εκ μέρους της Fespa. Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν κορυφαίοι επιστήμονες όπως οι Κλήμης Μαστορίδης, Ivana Ziljak – Stanimirovic και Graeme Richardson Locke (Fespa). Στο πλαίσιο της συνεδρίας για τις εξελίξεις και καινοτομίες στη Συσκευασία, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους Θεόδωρο Καλκαβούρα, (Ελληνικός Σύνδεσμος Ετικετοποιών – ΕΛΣΕΤ), Αυγερινό Χατζηχρυσό (FORLABELS SA), Γεώργιο Σαραντίδη (UNIMAG-ESKO) και Nίκο Χαλιορή (Syntech ΕΠΕ).
Στα εργαστήρια (Πέμπτη 5 έως και Σάββατο 7 Ιουλίου), συμμετείχαν περί τους 40 εκπαιδευόμενοι και 15 εκπαιδευτές και βοηθοί εκπαιδευτών. Τα εργαστήρια χωρίστηκαν στις θεματικές ενότητες της Μεταξοτυπίας, Χαρακτικής (Ξυλογραφίας), Λιθογραφίας και Εκτύπωσης Όφσετ. Κατά την διεξαγωγή τους, αναπτύχθηκαν σύγχρονες τεχνικές και συνδυασμοί σχεδιασμού και εικαστικής δημιουργίας, τεχνολογίες υλικών και ειδικότερα μελανιών και πρωτοποριακές μέθοδοι εκτυπώσεων, με συνδυασμό μηχανών, εκτυπωτικών υποστρωμάτων, μελανιών και τεχνολογιών εκτυπώσεων.
Ένα πρώτο - γενικότερο συμπέρασμα από την διεξαγωγή του συνεδρίου και του θερινού εργαστηρίου, είναι ότι ανέδειξε το εύρος των επιστημών και των τεχνολογιών των γραφικών τεχνών, αλλά και την αυξανόμενη σπουδαιότητα στη σύγχρονη επιστήμη, κοινωνία, παραγωγή αλλά και τέχνη και πολιτισμό. Τόσο από τις ανακοινώσεις και τα πορίσματα του συνεδρίου, όσο και από τις καινοτομικές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο θερινό εργαστήριο, προέκυψε ότι το έντυπο στις σύγχρονες μορφές του, όχι μόνο δεν απαξιώνεται, αλλά βρίσκει νέες εφαρμογές σε σύγχρονους τομείς, ενώ παράλληλα αποτελεί το κορυφαίο μέσο επικοινωνίας, σε σχέση με την ψηφιακή οπτική επικοινωνία.
Ειδικότερα, αναδεικνύεται ο κυρίαρχος ρόλος και η σημασία της συσκευασίας, που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, παρά την κρίση.
Επιπρόσθετα αναδεικνύονται νέες τεχνολογίες για την αναπαραγωγή των έργων τέχνης με καινοτομικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα με τον συνδυασμό τεχνολογιών εκτυπώσεων, σχεδιασμού και μελανιών της μεταξοτυπίας.
Πολύ σημαντικό όμως γεγονός για τις γραφικές τέχνες είναι το ότι ένας σχετικά «άγνωστος» στο ευρύ κοινό κλάδος και επιστήμη, αποκτά την αναγνώριση που του αρμόζει, τόσο στο επιστημονικό πεδίο και από την πανεπιστημιακή κοινότητα – στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και ευρύτερα.
Στο Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία μία ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία, μεταξύ των πρυτανικών αρχών και τμημάτων-σχολών του Πανεπιστημίου, της Ένωσης των πτυχιούχων τεχνολογίας γραφικών τεχνών και της βιομηχανίας των εκτυπώσεων, της συσκευασίας και της μεταξοτυπίας.
Η συνεργασία αυτή παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα για όλους και δημιουργεί πολύ θετικές προοπτικές στο άμεσο μέλλον. Φυσικά και δεν είναι τυχαίο ότι οι Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διορατικότητα και διαχρονικά, διέκριναν την σημασία των γραφικών τεχνών, στήριξαν και στηρίζουν με κάθε τρόπο το Μουσείο.