GRAPHICANEWS

Ειδήσεις

Συνέδριο Fespa 2023

Διήμερο συνέδριο για την εκτύπωση από τη FESPA

την 25 Ιουλίου, 2023

Συνέδριο με θέμα "Μπλε μετάβαση στην εκτυπωτική βιομηχανία / Ο ρόλος της γυναίκας στη διοίκηση και παραγωγή των εκτυπώσεων - Η επόμενη γενιά" διοργανώνουν οι σύνδεσμοι της FESPA της Νότιας Ευρώπης, αυτή τη φορά στην Αθήνα, στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Το Southern European Print Congress (SEPC) ξεκίνησε το 2015 από τους συνδέσμους της FESPA της Νότιας Ευρώπης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με διαφορετικό θέμα.

Το 1ο (2015) έγινε στη Βαρκελώνη, το 2ο (2016) στο Μιλάνο, το 3ο (2017) στη Lyon, το 4ο (2018) στη Λισαβόνα, το 5ο (2019) στη Μαδρίτη, το 6ο (2022) στη Βενετία και φέτος για πρώτη φορά έρχεται στην Αθήνα.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα (ακόμη σε επεξεργασία) από εδώ

Το συνέδριο διοργανώνεται για την προώθηση της καινοτομίας στους τομείς της οπτικής επικοινωνίας και της εκτύπωσης και για να προωθήσει το διάλογο, τον κοινό σκοπό, τα κοινά σχέδια δράσης και να προσφέρει ένα δυναμικό περιβάλλον δικτύωσης στα μέλη των Συνδέσμων. Πρόκειται για μια διακρατική εκδήλωση που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συζητήσουν κοινά προβλήματα και να κάνουν μια συγκριτική αξιολόγηση ανάμεσα στις αγορές.

Στο διήμερο συνέδριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να μάθουν από τους ειδικούς του κλάδου, να γνωρίσουν κορυφαίες προσωπικότητες σε διάφορους τομείς της εκτύπωσης και να μάθουν πώς να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. 
Το δείπνο, στο τέλος της πρώτης μέρας, τους δίνει τη δυνατότητα να συναντηθούν, να συζητήσουν και να δικτυωθούν με κατασκευαστές και προμηθευτές τεχνολογιών εκτύπωσης.
Η συμμετοχή είναι για εκτυπωτικές εταιρείες, μέλη και μη μέλη της FESPA, προμηθευτές και όλο τον κόσμο των γραφικών τεχνών.
Το South European Print Congress διοργανώνεται από 5 Συνδέσμους FESPA της Νότιας Ευρώπης: FESPA Hellas, FESPA Italia, FESPA Spain, FESPA France και Apigraf.

Fespa Members South Europe

Περί μπλε μετάβασης
Μπλε μετάβαση: Περί μιας διαφανούς, υπεύθυνης, χωρίς διαχωρισμούς, βιώσιμης ανάπτυξης (Transparent, Responsible, Inclusive and Sustainable -TRIS) στη Μεσόγειο.
Η Μπλε μετάβαση αποτελεί ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στα πλαίσια της Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας κατά την περίοδο 2018 – 2019 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Σκοπός του πλαισίου αυτού είναι η επίτευξη της Διαφανούς διακυβέρνησης, της υιοθέτησης ενός υπεύθυνου τρόπου ζωής, της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς διαχωρισμούς και της βιώσιμης ενεργειακής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης εντός της λεκάνης της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος είναι η μόνη γεωγραφική περιοχή που συνδέει τρεις ηπείρους και μια πληθώρα περιφερειών διαφορετικές όσον αφορά την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνία και τις θρησκείες. Διαθέτει μια μακρά ιστορία εμπορίου, μετανάστευσης, διαπολιτισμικής αναπαραγωγής και ανταλλαγής γνώσεων, καθώς και συγκρούσεων, φόβων, δουλείας και πολέμων. 
Σήμερα στην περιοχή υπάρχει μια αυξανόμενη πρόκληση από την κλιματική αλλαγή, καθώς και οι δημογραφικές πιέσεις από την υποσαχάρια Αφρική, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Θα περίμενε κανείς ότι οι αυξανόμενες κοινές προκλήσεις και πιέσεις θα απαιτούσαν μεγαλύτερη σύνδεση, συνεργασία και συντονισμό, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σήμερα, η Μεσόγειος θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένα σύνορο που χωρίζει τους πληθυσμούς που ζουν στις δύο ακτές – και όχι ως ο πυρήνας μιας περιοχής που μοιράζεται ένα κοινό έργο. 

Ο διαχωρισμός από το φυσικό σύνορο καθιστά τόσο τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου πιο περιφερειακές παρά κεντρικές, όπως θα μπορούσαν να είναι σε ένα σενάριο ενισχυμένης συνεργασίας, στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής Ευρώπης-Μέσης Ανατολής-Αφρικής (ΕΜΕΑ). 

Σκοπός της Μπλε μετάβασης είναι η μετατροπή του διαχωρισμού - κατακερματισμού σε ολοκλήρωση, αντί να θεωρούμε τη θάλασσα ως επικίνδυνο χώρο για να διασχίσουμε, να την αντιληφθούμε ως έναν χώρο που ενθαρρύνει την ανταλλαγή. Έμπρακτη παραδειγματική αλλαγή θα είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι τρέχουσες πολιτικές στις βόρειες, νότιες και ανατολικές περιοχές της Μεσογείου – αυτό είναι το παιχνίδι και η αλλαγή νοοτροπίας πολιτικής που απαιτείται για να μπορέσει μια πληθώρα ταυτοτήτων να ζήσουν και να ευημερεύσουν μαζί, γύρω από την ίδια θάλασσα.

Το Σενάριο της Μπλε Μετάβασης (BTS) κοιτάζει, επομένως, το μέλλον της Μεσογείου και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

Προώθηση του διαλόγου στους διάφορους πολιτισμούς της Μεσογείου. Κάθε διάλογος πρέπει να αναγνωρίζει ότι όλοι οι διαφορετικοί συμμετέχοντες έχουν την ίδια αξιοπρέπεια. Όταν συναντώνται άνθρωποι με διαφορετικές ταυτότητες – από τον Βορρά και τον Νότο της Μεσογείου σε αυτή την περίπτωση – η αίσθηση του σεβασμό σε αυτό που θεωρείς ότι είναι η ταυτότητά σου, οδηγεί σε αποδοχή της διαφορετικότητας, παρά σε αμυντική απόσυρση στο είδος σου. Ωστόσο, κάθε άτομο – οπουδήποτε στον κόσμο – παίρνει πολλές ταυτότητες, σε ποικίλο βαθμό: πολιτιστικές ταυτότητες, πολιτική ταυτότητα ή ανήκει σε ένα έθνος. Tέλος, είναι δυνατόν να οικοδομηθεί μια νέα ταυτότητα σύμφωνα με ένα κοινό σχέδιο, με ένα σύνολο κοινών αξιών (π.χ. το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βόρειο τμήμα της Μεσογείου ή το Νοτιο-Ευρωπαϊκό κλαμπ της FESPA). Η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών που εγκαθίστανται γύρω από τη Μεσόγειο, η προώθηση της ολοκλήρωσης και η συνδημιουργία νέων περιφερειακών ταυτοτήτων αποτελεί πρωταρχικό στόχο στον πυρήνα του Οράματος της Μπλε Μετάβασης.

Προσχώρηση σε ένα κοινό έργο – μια μεσογειακή εταιρική σχέση, δηλαδή ένα πολυδιάστατο, ευέλικτο και διαφοροποιημένο έργο ολοκλήρωσης – για την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων στη Μεσόγειο. Το κοινό έργο θα είναι συνεπές με την αρχή ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία ή την κοινωνική τους κατάσταση – μπορούμε να το ονομάσουμε αυτό αρχή της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς – και να επιδιώξουμε την εφαρμογή του στη Μεσόγειο (και σε σχέση με τις γειτονικές Παραμεσόγειες περιοχές) ως μέρος της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για το βιώσιμο μετασχηματισμό (Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης – ΣΒΑ).

Δημιουργία περιφερειακών στρατηγικών και κοινών σχεδίων δράσης για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με τη χρήση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης «Τριών Οριζόντων» για τη διαμόρφωσή τους. Αυτό χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων τάσεων και προκλήσεων στη Μεσόγειο (Horizon 1), για τον καθορισμό χάρτη πορείας και μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης (Horizon 2), και για τη μετάβαση προς το επιθυμητό σενάριο του προγράμματος (Horizon 3).

Το Σενάριο της Μπλε Μετάβασης, περισσότερο από ένα ενιαίο αφήγημα για το μέλλον της Μεσογείου, είναι μια διαδικασία για την ανάπτυξη αφηγημάτων διαφανούς, υπεύθυνης, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάπτυξης της Μεσογείου. Όλες οι αφηγήσεις έχουν ως κοινή αποστολή την αύξηση της «ευαισθητοποίησης του οικοσυστήματος» σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά για ολόκληρη τη Μεσόγειο – Βόρεια, Νότια και Ανατολική – να απομακρυνθεί από τις τρέχουσες μη βιώσιμες εξελίξεις, διαμορφώνοντας αντίθετα μια νέα πορεία ανάπτυξης βασισμένη στους τρεις πυλώνες: διάλογο, κοινό σκοπό και έργο, περιφερειακές στρατηγικές και οδικούς χάρτες για την TRIS ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά το Southern European Print Congress καλείται να αναπτύξει τη Στρατηγική του για να συμπεριληφθούν όλοι οι λαοί της λεκάνης της Μεσογείου στον κοινό στόχο για την ευημερία των Λαών και την ανάπτυξη της οικείας Δημιουργικής και Πολιτισμικής βιομηχανίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τόπος: Ξενοδοχείο ΟΑΣΙΣ, Γλυφάδα.
Ημερ.: 14 & 15 Σεπτεμβρίου 2023
Τα εισιτήρια για την είσοδο στο συνέδριο έχουν ως εξής:
Μέλη της Fespa Hellas και των υπολοίπων συνδέσμων : 90,00€

Μη μέλη των συνδέσμων: 140,00€

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη FESPA HELLAS στα τηλέφωνα: 2108145450, 2105239416 και 2109567607 ή στο info@fespahellas.gr