Με μία πολυσέλιδη επιστολή, η HELGRAMED, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γραφικών Τεχνών διατυπώνει τις θέσεις της για το μέλλον της εκπαίδευσης του κλάδου στην Ελλάδα.
Εν όψη της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως διάδοχο σχήμα του ΤΕΙ Αθηνών και ΤΕΙ Πειραιά, η Ένωση αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΙΤΛΟ «ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ»
Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (HELGRAMED), είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών της Ανώτατης - Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η Ένωση, στην συνεδρίασή του Δ.Σ. την 26/06/2017 αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Επιβεβαιώνει τις προηγούμενες τεκμηριωμένες θέσεις της Ένωσης για την επαναφορά της αυτόνομης λειτουργίας του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών που συγχωνεύθηκε με το Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας το 2013 με το σχέδιο Αθηνά, χωρίς διαβούλευση και με την πλήρη αγνόηση των θέσεων όλων των εμπλεκομένων και σχετικών με την επιστήμη και τη βιομηχανία φορέων των Γραφικών Τεχνών.
2. Αφού έλαβε υπόψη της τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως διάδοχο σχήμα του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά και με βάση την συγκρότηση τεχνικών επιτροπών, καταθέτει την πρόταση που ακολουθεί και αφορά στη δημιουργία ενός νέου Τμήματος με τίτλο «ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ – DEPARTMENT OF GRAPHIC ARTS AND PACKAGING SCIENCES».
Η πρόταση αυτή τεκμηριώνεται πλήρως με βάση την εμπειρία δεκαετιών των επιστημόνων των Γραφικών Τεχνών στο χώρο της βιομηχανίας, και της επιστημονικής έρευνας. Βασίζεται σε πλήρως τεκμηριωμένα δεδομένα που αφορούν τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και ειδικότερα την έρευνα και την βιομηχανία των εκδόσεων και της συσκευασίας, τους κλάδους της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, την προβολή, υποστήριξη και προώθηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, την βιομηχανία του τουρισμού και του πολιτισμού και την υποστήριξη της νεοφυούς «δημιουργικής βιομηχανίας – creative industries».
Η πρόταση στοχεύει στο μέλλον και ειδικότερα στην αναγκαιότητα της συνέχισης ύπαρξης επιστημόνων στις Γραφικές Τέχνες και τη Συσκευασία, με βάση τις μελέτες ανάπτυξης των δύο κλάδων όπου οι προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές μεσοπρόθεσμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ζήτηση πτυχιούχων στη βιομηχανία. Παράλληλα, η αναγκαιότητα ίδρυσης του νέου τμήματος τεκμηριώνεται με βάση τα σύγχρονα διεθνή ακαδημαϊκά δεδομένα για τις σχολές και τα τμήματα γραφικών τεχνών και συσκευασίας και τις ανάγκες για επιστημονική έρευνα με τεχνολογίες και καινοτομίες αιχμής που αναπτύσσονται ραγδαία, όπως η νανοτεχνολογία, τα ψηφιακά συστήματα σχεδιασμού και παραγωγής, οι σύγχρονες εκδόσεις, τα καινοτομικά υλικά, η τρισδιάστατη εκτύπωση κλπ.
3. H Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (HELGRAMED) δηλώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση της για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών, των αποφοίτων και των πτυχιούχων, του Ε.Π. μέσω της αδιατάρακτης συνέχισης της λειτουργίας των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τις νέες σχολές και Τμήματα, με τη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών και με τα επαγγελματικά δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους πτυχιούχους του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από το 1974.
4. Επιστήμες Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας – Επιστημονικά πεδία και γνωστικά αντικείμενα Το νέο Τμήμα θεραπεύει τα επιστημονικά πεδία των Γραφικών Τεχνών και της Συσκευασίας. Οι επιστήμες των Γραφικών Τεχνών και της Συσκευασίας συνιστούν πεδία της μηχανικής (engineering) και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής με στόχο, αφενός την κατάλληλη προετοιμασία, προσαρμογή, διαχείριση, βιομηχανική μαζική παραγωγή, μετεπεξεργασία, και τη διανομή των πληροφοριών, κυρίως σε χαρτί, λοιπά υποστρώματα αλλά όλο και περισσότερο και ψηφιακά (εκδόσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές) και αφετέρου τις τεχνολογίες υλικών τις διαδικασίες σχεδιασμού περιεκτών, την εξειδικευμένη επεξεργασία και μορφοποίηση ψηφιακών αρχείων και δεδομένων, τις εκτυπώσεις, περατώσεις και ειδικές εργασίες των συσκευασιών.
Τα δύο επιστημονικά πεδία συνδέονται πολλαπλώς και συγκροτούνται από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, το οποίο αξιοποιεί γνώσεις και μεθόδους, κυρίως των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, της επιστήμης των υλικών αλλά και από τις επιστήμες της συμπεριφοράς, της τεχνολογίας των πληροφοριών και της επικοινωνίας, της διαχείρισης και οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα περιλαμβάνουν τα επιμέρους επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία των υλικών, επιστρώσεων και εκτυπωτικών υποστρωμάτων, των εντύπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων, των εκτυπώσεων κάθε είδους και μορφής, της επεξεργασίας και διαχείρισης εκδοτικού περιεχομένου, της επεξεργασίας των μέσων οπτικής επικοινωνίας, την τυπογραφία και το βιβλίο (ως εξαιρετικά σημαντικά πεδία τεχνών και πολιτισμού).
Επιπρόσθετα περιλαμβάνουν τον ολιστικό σχεδιασμό συσκευασίας, την απεικόνιση και προβολή των προϊόντων, τις μεταφορές, την επισήμανση, την στοιβασία και τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των υλικών και υποστρωμάτων, την επεξεργασία και διαχείριση χρώματος στην συσκευασία και τις εκτυπώσεις και τις περατώσεις συσκευασιών, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ιδιοκτητών των brands και τις προδιαγραφές των προϊόντων που συσκευάζονται.
5. Αντίκρισμα του πτυχίου και αγορά εργασίας των πτυχιούχων - Πεδία εργασίας και απασχόλησης
Το περιεχόμενο και ο τίτλος σπουδών του νέου Τμήματος έχουν απόλυτη συνάφεια και ουσιαστικό αντίκρισμα σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα και τα στοιχεία από την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας των πτυχιούχων τεχνολογίας γραφικών τεχνών τα τελευταία 40 χρόνια. Σε ότι αφορά την εργασία των αποφοίτων, αν και σε συνθήκες κρίσης, οι κλάδοι των γραφικών τεχνών, του σχεδιασμού και της παραγωγής συσκευασίας, προσφέρουν θέσεις εργασίας με απόλυτη συνάφεια με το περιεχόμενο σπουδών του νέου Τμήματος, όπως προκύπτει από τη συνεχή ζήτηση αποφοίτων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στη βιομηχανία, την έρευνα και το μελετητικό έργο των κλάδων αυτών.